Рибен пай със сьомга и морски дарове
400 мл. прясно мляко
200 мл. готварска сметана
200 гр. сьомга /нарязана на кубчета/
300 гр. морски дарове
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 зрънце карамфил
2 с.л. масло
3 с.л. брашно
2 с.л. нарязан копър
сол
черен пипер
3 твърдо сварени яйца
за картофеното пюре:
600 гр. картофи
2 с.л. масло
250 мл. прясно мляко
сол
черен пипер
Приготвяне:
Започваме с приготвянето на картофеното пюре. Сваряваме картофите и още горещи ги намачкваме заедно с маслото и млякото. Овкусяваме със сол и черен пипер. Готовото пюре оставяме настрани.
В тенджера кипваме млякото заедно със сметаната, дафиновият лист, карамфила, сол и черен пипер. След като заври добавяме нарязаните на ситно лук и чесън, рибата и морските дарове. Варим за 5 минути.
С решетъчна лъжица изваждаме рибата и морските дарове и ги разпределяме на дъното на тавичка (или форма за пай).
В друга тенджера запържваме маслото, заедно с брашното. Към тях добавяме млечната смес (в която готвихме рибата). Бъркаме енергично и готвим 10 минути на умерен котлон, за да се получи гладък гъст сос.
Върху рибата нарязваме сварените яйца и поръсваме с копър.
Отгоре изсипваме млечният сос.
След това внимателно разпределяме картофеното пюре отгоре. С вилица правим вълнообразни шарки.
Коментари
Публикуване на коментар