Рибен пай със сьомга и морски дарове

Продукти: /за 4 порции/


400 мл. прясно мляко
200 мл. готварска сметана
200 гр. сьомга /нарязана на кубчета/
300 гр. морски дарове
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 зрънце карамфил
2 с.л. масло
3 с.л. брашно
2 с.л. нарязан копър
сол
черен пипер
3 твърдо сварени яйца

за картофеното пюре:
600 гр. картофи
2 с.л. масло
250 мл. прясно мляко
сол
черен пипер


Приготвяне: 

Започваме с приготвянето на картофеното пюре. Сваряваме картофите и още горещи ги намачкваме заедно с маслото и млякото. Овкусяваме със сол и черен пипер. Готовото пюре оставяме настрани.
В тенджера кипваме млякото заедно със сметаната, дафиновият лист, карамфила, сол и черен пипер. След като заври добавяме нарязаните на ситно лук и чесън, рибата и морските дарове. Варим за 5 минути.


С решетъчна лъжица изваждаме рибата и морските дарове и ги разпределяме на дъното на тавичка (или форма за пай).

В друга тенджера запържваме маслото, заедно с брашното. Към тях добавяме млечната смес (в която готвихме рибата). Бъркаме енергично и готвим 10 минути на умерен котлон, за да се получи гладък гъст сос.

Върху рибата нарязваме сварените яйца и поръсваме с копър.

Отгоре изсипваме млечният сос.

След това внимателно разпределяме картофеното пюре отгоре. С вилица правим вълнообразни шарки.

 
Печем в предварително загрята на 180 °C фурна, за 30 - 35 минути.
 

Въпреки, че на пръв поглед изглежда сложно - рецептата не отнема много време. В крайна сметка вкусът си заслужаваше всяко усилие. 
 

Коментари

Популярни публикации