Тигрови финансиери с шоколад / Financiers tigrés au chocolat /
Продукти: /за 12 броя/
115 гр. масло
200 гр. черен шоколад (поне 70 % какао)
120 гр. пудра захар
110 гр. смлени бадеми
110 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/3 ч.л. сол
6 белтъка ( на стайна температура)
за шоколадовият ганаш:
100 мл. готварска сметана
100 гр. черен шоколад (поне 70 % какао)
Приготвяне:
115 гр. масло
200 гр. черен шоколад (поне 70 % какао)
120 гр. пудра захар
110 гр. смлени бадеми
110 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/3 ч.л. сол
6 белтъка ( на стайна температура)
за шоколадовият ганаш:
100 мл. готварска сметана
100 гр. черен шоколад (поне 70 % какао)
Приготвяне:
Започваме с разтопяването на маслото и запържването му на умерен огън, докато потъмнее леко. Оставяме настрани да се охлади. След това в купа слагаме бадемите, пудрата захар, бакпулвера, солта и брашното. Половината шоколад нарязваме на ситно, а другата половина на по-едро и го добавяме към останалите продукти. Изсипваме белтъците и разбъркваме за кратко. Накрая изсипваме и маслото и отново разбъркваме.
Пълним формичките за мини кексчета с получената смес.
След като ги извадим от фурната ги оставяме да се охладят за няколко минути, преди да ги извадим от формичките.
Накрая приготвяме шоколадовия ганаш, с който ще напълним кексчетата. Загряваме сметаната, докато заври и я изсипваме върху натрошения шоколад. Бъркаме енергично, докато получим гладък крем. Оставяме да се охлади леко за 5 -7 минути, след което пълним кексчетата с него.
Накрая приготвяме шоколадовия ганаш, с който ще напълним кексчетата. Загряваме сметаната, докато заври и я изсипваме върху натрошения шоколад. Бъркаме енергично, докато получим гладък крем. Оставяме да се охлади леко за 5 -7 минути, след което пълним кексчетата с него.
Може да се консумират както топли - с все още течен крем, така и охладени (след като крема стегне).
Така изглежда охладеното "кексче" в разрез.
Коментари
Публикуване на коментар