Тигрови финансиери с шоколад / Financiers tigrés au chocolat /

Продукти: /за 12 броя/

115 гр. масло
200 гр. черен шоколад (поне 70 % какао)

120 гр. пудра захар
110 гр. смлени бадеми
110 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/3 ч.л. сол
6 белтъка ( на стайна температура)

за шоколадовият ганаш:
100 мл. готварска сметана
100 гр. черен шоколад (поне 70 % какао)





Приготвяне:

Започваме с разтопяването на маслото  и запържването му на умерен огън, докато потъмнее леко. Оставяме настрани да се охлади. След това в купа слагаме бадемите, пудрата захар, бакпулвера, солта и брашното. Половината шоколад нарязваме на ситно, а другата половина на по-едро и го добавяме към останалите продукти. Изсипваме белтъците и разбъркваме за кратко. Накрая изсипваме и маслото и отново разбъркваме.

Пълним формичките за мини кексчета с получената смес.


Печем във фурна на 175 °C  за 25 минути.
Или във еърфраер на 160 за 20 минути.


След като ги извадим от фурната ги оставяме да се охладят за няколко минути, преди да ги извадим от формичките.
Накрая приготвяме шоколадовия ганаш, с който ще напълним кексчетата. Загряваме сметаната, докато заври и я изсипваме върху натрошения шоколад. Бъркаме енергично, докато получим гладък крем. Оставяме да се охлади леко за 5 -7 минути, след което пълним кексчетата с него. 
 
 
Може да се консумират както топли - с все още течен крем, така и охладени (след като крема стегне).


Така изглежда охладеното "кексче" в разрез.

Коментари

Популярни публикации