Алевропита /αλευροπιτα/
Продукти: /за тава 26 - 30 см/
250 гр. бяло брашно
1 ч.л.сол
2 яйца
355 мл. прясно мляко
60 мл. вода
340 гр. натрошено сирене
28 гр. масло /на малки кубчета/
5 с.л. олио
250 гр. бяло брашно
1 ч.л.сол
2 яйца
355 мл. прясно мляко
60 мл. вода
340 гр. натрошено сирене
28 гр. масло /на малки кубчета/
5 с.л. олио
Приготвяне:
Пускаме фурната да се загрява на 200 °C.
В тенджера или купа разбъркваме брашното, 1 яйце, солта и прясното мляко, до получаването на хомогенна смес.
В тенджера или купа разбъркваме брашното, 1 яйце, солта и прясното мляко, до получаването на хомогенна смес.
Намазваме тавата с олиото и я слагаме във фурната за 3 минути. Изваждаме и върху загрятата мазнина изсипваме 2/3 от тестото. Отгоре разпределяме сиренето.
Към останалото тесто добавяме другото яйце и водата и отново разбъркваме.
Полученото рядко тесто изсипваме върху сиренето.Най-отгоре поръсваме с нарязаното на кубчета масло.
Слагаме тавата на долното ниво на фурната и печем за 40-45 минути.
След като леко се охлади можем да го разрежем.
Източник на рецептата: https://tarasmulticulturaltable.com/alevropita-greek-feta-pie/
Коментари
Публикуване на коментар