1 глава савойско зеле
1 глава лук
1 глава лук
1 голям морков
1/2 глава целина
300 гр. пилешка кайма (може да ползвате всякаква кайма по ваш вкус)
3 филии стар хляб
5 с.л. олио
1 ч.л. куркума
1 ч.л. сух копър
1/3 ч.л. кимион
1/3 ч.л. черен пипер
1 дафинов лист
2 зърна карамфил
1 с.л. вегета
6-7 картофа
сол
за сервирането:
за сервирането:
сос по избор - бешамел, холандез или грейви
Приготвяне:
Отделяме листата от зелето и ги измиваме добре. Изрязваме внимателно дебелата твърда част, която е в основата им.
В тенджера слагаме вода да заври, към нея добавяме вегетата, дафиновия лист и карамфила. Бланшираме листата за 2 минути, след което ги отцеждаме. Бульонът се запазва за по-късно.
Нарязваме лука, настъргваме целината и моркова и ги задушаваме в загрятото олио за няколко минути. Добавяме каймата, куркумата, кимиона, копъра, черен пипер и малко сол. Задушаваме за още 5 минути. Оттегляме от котлона и добавяме хляба, който сме намокрили с вода и изстискали предварително. Разбъркваме добре сместа.
Застиламе гевгир с голяма тензухена кърпа. Започваме да редим ред листа, ред от плънката. Накрая завършваме със зелеви листа.Завързваме стегнато тензуха така, че да се оформи топка.
Слагаме зелката във врящия бульон, в който по-рано сме бланширали листата. Варим на тих огън за 10-15 минути. Ако тенджерата ви е малка, както в моя случай ще се наложи да обърнете зелката по време на варенето.
Прехвърляме внимателно зелката в намазнена тава, около нея подреждаме картофите, нарязани на едро.
Покриваме тавата с фолио и печем на 180 градуса за 30 минути. След това махаме фолиото и печем още 15 минути, докато зелето се запече леко отгоре.
Разрязваме внимателно, трябва ни остър нож.
Картофи, сос по избор и чаша хубаво вино завършват напълно картината.
Да Ви е вкусно!
Да Ви е вкусно!
0 Коментари